ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ακολουθήστε το δρόμο προς προφήτη Ηλία και κατά τη διαδρομή θα βρείτε πινακίδες που θα σας οδηγήσουν στην πυρά. 2 ώρες περίπου πεζοπορία,
Η Παύλιανη, ως τοποθεσία, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Κοντά στο σημερινό χωριό και σε 1.800 υψόμετρο υπάρχουν τα ερείπια από τον αρχαίο Ναό, που ήταν αφιερωμένος στο μυθικό ήρωα Ηρακλή.
Η Πυρά του Ηρακλέους, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ο τόπος που αποθεώθηκε ο Ηρακλής, ο οποίος προσπαθώντας να ελευθερωθεί από τον ποτισμένο με το δηλητηριώδες αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα που του φόρεσε η γυναίκα του Δηιάνειρα, έβαλε τέλος στο μαρτύριό του ζητώντας να τον ανεβάσουν στην πιό ψηλή κορυφή της Οίτης και να τον κάψουν πάνω σε μία πυρά. Ο Φιλοκτήτης άναψε την φωτιά και ο ημίθεος, αφού δώρισε στον φίλο του το τόξο με τα δηλητηριώδη βέλη του γιά να τον ευχαριστίσει, τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο Δίας, μην αντέχοντας να βλέπει τον γιό του να υποφέρει, έριξε τον κεραυνό του στο σημείο που ανέβλυσε ο Γοργοπόταμος (το σπηλαιοβάραθρο της Καταβόθρας) και τον ανέβασε στον Όλυμπο.
Κοντά στην Πυρά του Ηρακλέους διατηρούνται σπόνδυλοι κιόνων, τμήματα του θριγκού και τριγλύφων, οι οποίοι ανήκουν σε πρόστυλο δωρικό ναό του 3ου αιώνα π.Χ., ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή. Νότια του ναού υπάρχει ο βωμός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, οπότε και έγινε επέκταση του αρχικού περιγράμματος και οριοθέτησή του με λιθόπλινθους.
Στην Πυρά του Ηρακλέους ο επισκέπτης θα φτάσει μέσω του δασικού δρόμου που οδηγεί στον Εθνικό Δρυμό Οίτης, η είσοδος του οποίου βρίσκεται λίγο έξω από την Κάτω Παύλιανη.